Vilken kattras passar mig?

Att välja kattras är en väldigt viktig del i att köpa katt, eftersom det är stor skillnad på hur de olika raserna beter sig, hur mycket sällskap och uppmärksamhet de vill ha, hur stora de blir och hur mycket aktivering de kräver. Fundera därför gärna nog igenom vad som passar in i ditt liv just nu.

Det finns mycket att fundera på när du ska välja kattras

En katt som tycker om att bada?

Vill du kanske ha en social katt som dessutom tycker om att bada? Om sistnämnda passar in på dig ska du titta på rasen Main-coon när du ska välja kattras, men notera gärna att de kan bli väldigt stora så se till att ta med detta faktum i beräkningen när du ska bestämma dig.

Main-coon honorna blir generellt inte lika stora som hanarna, men inte heller de är precis små i växten. Typiskt för denna ras är dock att de är mycket sociala och keliga, så om du tycker detta låter mysigt kan detta vara något för dig. Tänk även på att det är en raskatt, så se till att välja en bra uppfödare.

Utekatt eller innekatt?

Hur vill du att din katt ska leva? Inne eller ute? När man ska välja kattras gäller det såklart även att fundera på hur de passar in i familjen, om de föredrar en annan katt i sällskap och om det passar ihop att ha med barn. Dessutom finns det vissa arter som lämpar sig bättre om man vill ha en katt som tycker om att sitta i knät och gosa.

Många att aspekter att fundera över

Som ovan nämnt finns det ett flertal frågor att fundera på innan du skaffar katt, och det gäller att veta om vill ha en social katt eller en katt som är mer självständig och lever stor del av sitt liv utomhus. Gå noga igenom din livssituation och se till att välja den katt som bäst passar in i det livet