Valpsäkra hemmet

Valpar är livliga varelser som kan ställa till med en hel del hyss när andan faller på. Det finns dessutom väldigt mycket att upptäcka för små valpar och för att det ska vara tryggt i hemmet gäller det därför att valpsäkra det ordentligt. Nyfikna valpar undersöker ofta varje skrymsle och vrå under den första tiden hemma.

Att valpsäkra hemmet är viktigt

Tugga, bita och riva

Det första man bör göra för att valpsäkra hemmet är att plocka bort farliga saker som valpen kan nå. Många valpar gillar att tugga på saker, speciellt när de får sina mjölktänder eftersom det kan klia lite. Sladdar och andra saker som kan bli direkt farliga måste därför hängas upp en bit eller plockas bort helt.

Möbler, mattor och andra föremål som har löst sittande bitar eller där saker kan lossna kan med fördel plockas bort den första tiden. Annars är det lätt att det lossnar något och då kan valpen sätta i halsen eller skada sig. Att ha ett rum där dessa saker ställs in och valpen inte får gå in kan vara smart.

Var rädd om ömtåliga saker

Även om valpen är rumsren när den kommer hem till er kan det ske olyckor. Små valpar kan inte alltid känna igen när de behöver uträtta sina behov och därför kan det vara bra att plocka bort mattor och skor från golvet den första tiden. Täck gärna soffor, fåtöljer och andra ömtåliga möbler med överdrag som går att tvätta för att vara säker på att inget förstörs.

Ett hem för alla

Det kan även vara en bra idé att se till att valpen inte kan springa upp och ner för trappor om det finns några i bostaden. Små valpar ska helst inte gå i trappor eftersom det kan få benen att utveckla sig fel. När hemmet är valpsäkert kan både du och valpen slappna av och njuta av bostaden tillsammans på ett tryggt sätt.