kattsand

Kattsand – helt vanlig sand, eller?

Katter trivs som många känner till bäst med att bajsa i sand. Det här är något som många barn och föräldrar har blivit varse i ungarnas sandlådor. Vad är det egentligen för korv som vår treåring sitter och leker med? Åh nej, det är avföring från katter.

Det är därför ingen slump att så gott som samtliga kattlådor i vårt land idag är fyllda med just sand. Men vad skiljer egentligen kattsand från vanlig sand som vi hittar i sandlådor eller på sandstränder?

Först och främst finns det lite förutsättningar som tillverkare av kattsand har jobbat med under lång tid. Oavsett om det är urin eller avföring så kommer det börja lukta. Det här är därför något som tillverkarna av kattsand vill motverka, i synnerhet eftersom dessa kattlådor ofta står inomhus i våra hem. Sedan behöver det vara lätt att rengöra dessa kattlådor. Två huvudpunkter i utvecklingen av kattsand består därför i följande.

Lukt

Kattsand idag har ofta ett doftmedel tillsatt för att motverka odören av gammal urin eller avföring som har fått ligga ett tag. Till exempel har Mjau Noga Utvalt fått en frisk och lätt doft av lavendel, vilket är betydligt trevligare än den naturella lukten som annars kan sprida sig.

Klumpar

En vätska som hälls ut i sand kan ofta sprida sig neråt och utåt sidorna. Hade kattsand fungerat på samma sätt, hade det krävt en nästan oändlig städning av kattlådor. Av den anledningen har kattsand ofta en funktion för att bilda klumpar när det hamnar urin och avföring i sanden. Det här gör att det blir betydligt enklare att städa och hålla rent, utan att man behöver byta ut all sand på en och samma gång. Istället går det alldeles utmärkt att plocka bort de klumpar som har bildats och som innehåller kattens rester.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *