kattsand

Kattsand – helt vanlig sand, eller?

Katter trivs som många känner till bäst med att bajsa i sand. Det här är något som många barn och föräldrar har blivit varse i ungarnas sandlådor. Vad är det egentligen för korv som vår treåring sitter och leker med? Åh nej, det är avföring från katter.

Det är därför ingen slump att så gott som samtliga kattlådor i vårt land idag är fyllda med just sand. Men vad skiljer egentligen kattsand från vanlig sand som vi hittar i sandlådor eller på sandstränder?

Först och främst finns det lite förutsättningar som tillverkare av kattsand har jobbat med under lång tid. Oavsett om det är urin eller avföring så kommer det börja lukta. Det här är därför något som tillverkarna av kattsand vill motverka, i synnerhet eftersom dessa kattlådor ofta står inomhus i våra hem. Sedan behöver det vara lätt att rengöra dessa kattlådor. Två huvudpunkter i utvecklingen av kattsand består därför i följande.

Lukt

Kattsand idag har ofta ett doftmedel tillsatt för att motverka odören av gammal urin eller avföring som har fått ligga ett tag. Till exempel har Mjau Noga Utvalt fått en frisk och lätt doft av lavendel, vilket är betydligt trevligare än den naturella lukten som annars kan sprida sig.

Klumpar

En vätska som hälls ut i sand kan ofta sprida sig neråt och utåt sidorna. Hade kattsand fungerat på samma sätt, hade det krävt en nästan oändlig städning av kattlådor. Av den anledningen har kattsand ofta en funktion för att bilda klumpar när det hamnar urin och avföring i sanden. Det här gör att det blir betydligt enklare att städa och hålla rent, utan att man behöver byta ut all sand på en och samma gång. Istället går det alldeles utmärkt att plocka bort de klumpar som har bildats och som innehåller kattens rester.

bästa hundfodret

Så hittar du bästa hundfodret för din hund

Många frågor som vi får handlar om vilket hundfoder som är bäst. Det finns en uppsjö märken bara på den svenska marknaden, var och en med sina egna egenskaper och försäljningsargument. Inte sällan får man som ny hundägare också råd från sin uppfödare om vad man absolut ska använda till sin nyinköpta valp. Det är inte svårt att förstå att livet som förstagångsägare av hund kan vara minst sagt knivigt.

Uppfödarens foder

När det äntligen är dags att hämta sin valp är det inte ovanligt att man får med ett helt startkit med allt från mat till rabattkuponger, kanske också en liten filt och tips på försäkringsbolag. Det här är det absolut bästa hundfodret och det som hunden måste äta. Men är det så? Inte nödvändigtvis. Troligtvis fungerar detta foder bra, annars hade det inte varit det som används. Ingen vill ha en hund med dålig mage. Samtidigt ska man veta att det är många hund som fungerar bra för en liten valp.

Foder anpassat för hundens fas

Många tillverkare har tagit fram hundfoder för att passa olika faser för hundar. Det kan vara valpfoder som ger rätt näring när hunden befinner sig i en kraftig tillväxtfas, och det kan vara seniorfoder som är anpassat för äldre hundar som har andra näringsbehov än en ung hund.

Så hittar du bästa hundfodret för dig

Det är lätt att dras med i rekommendationer och att ta tips och råd för absoluta sanningar. I själva verket handlar det mycket om att tänka förnuftigt. Se vilken fas hunden befinner sig i och välj ett foder utifrån vad hunden behöver just för det här tillfället. Sedan vill vi också rekommendera att tänka lite som när vi köper mat till oss själva. Närproducerat, helst svenskt, och med så naturligt innehåll som möjligt är alltid en bra utgångspunkt när du ska försöka hitta det bästa hundfodret för just din hund.